Marea Baltică, lac NATO. Rușii vor fi goniți din arhipelagul Aland, teritoriu al Alianței Nord-Atlantice. Cine vor fi ultimii doi plecați

Marea Baltică, lac NATO. Rușii vor fi goniți din arhipelagul Aland, teritoriu al Alianței Nord-Atlantice. Cine vor fi ultimii doi plecați
Publicat: 11/07/2023, 18:44
Actualizat: 11/07/2023, 20:19

Președintele finlandez Sauli Niinisto (foto) anunță posibilitatea expulzării prezenței diplomatice ruse de pe Insula Aland, teritoriu național, unde Rusia a impus respectarea unui regim de demilitarizare încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Bloomberg. Arhipelagul se află în inima Mării Baltice, exact la mijlocul distanței dintre Finlanda și Suedia, care este ca și membru NATO, în urma deciziei Turciei și Ungariei de a nu mai bloca accesul ultimei țări scandinave la Alianța Nord-Atlantică. Conform lui Sauli Niinisto misiunea diplomatică a Rusiei din Mariehamn, capitala insulei principale, este alcătuită, practic, doar „dintr-un consul și soția sa”.

Anunțul președintelui finlandez Niinisto vine după ce Rusia a anunțat săptămâna trecută că închide consulatul finlandez din Sankt Petersburg, măsură care a venit după ce anterior autoritățile de la Moscova au înghețat fondurile tuturor misiunilor diplomatice finlandeze aflate pe teritoriul rus. După aderarea la Alianță a țărilor baltice, Estonia, Letonia, Lituania, și ulterior Finlanda și Suedia, Rusia mai are acces la Lacul NATO doar prin Sankt Petersburg și enclava Kaliningrad (Koningsberg), Prusia Orientală, înconjurată de Polonia. Tot NATO.

Pretextul perfect pentru izgonierea rușilor din Baltica

Guvernul de la Helsinki a promis măsuri de retorsiune după închiderea forțată a reprezentanței diplomatice din Sankt Petersburg, semnalând că ar putea ordona la rândul său măsuri împotriva consulatului rusesc din Turku, oraș aflat în sud-vestul țării.

Însă indignarea opiniei publice finlandeze s-a îndreptat spre prezența diplomatică rusă de pe Insula Aland, cea mai mare din arhipelagul cu același nume care se află într-o poziție strategică în Marea Baltică și unde Rusia comunistă a impus un regim de demilitarizare după încheierea Războiului de iarnă (noiembrie 1939-martie 1940), conflictul declanșat de Iosif Stalin împotriva Finlandei în primele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Consulul rus de pe Aland și nevasta sa au început să împacheteze

Mulți finlandezi au ajuns să se întrebe acum, după ultimele dispute diplomatice dintre Helsinki și Moscova, de ce Rusiei ar trebui să i se permită o prezență diplomatică prin care să monitorizeze respectarea demilitarizării unui teritoriu ce aparține unei țări membre a NATO.

Întrebat de jurnaliștii de la Bloomberg despre posibilitatea închiderii consulatului rusesc de pe Insulele Aland, aflat în localitatea Mariehamn, președintele Sauli Niinisto a declarat că măsura este analizată, dar că deocamdată nu s-a luat o decizie.

„Vom vedea”, a spus el, încercând însă să tempereze furia publică din Finlanda la adresa prezenței rusești aici. El a descris misiunea diplomatică a Rusiei din Mariehamn ca fiind alcătuită practic doar „dintr-un consul și soția sa”.

Consulatul rusesc din Marienhaim a fost vandalizat la începutul lunii mai, gest care a stârnit furia Moscovei și despre care unele surse diplomatice afirmă că ar sta la baza măsurilor luate de ministerul condus de Serghei Lavrov împotriva reprezentanțelor finlandeze de pe teritoriul Rusiei.

Finlanda salută intrarea vecinei Suedia în NATO

Niinisto a vorbit în interviul acordat jurnaliștilor de la Bloomberg și despre decizia Turciei de a renunța la obiecțiile față de intrarea Suediei în NATO, afirmând că după ce și vecina sa nordică va fi admisă în alianță „Marea Baltică va fi pașnică”.

„Este o garanție a păcii pentru țările din jurul Mării Baltice. Asta e ideea”, a subliniat el.

Finlanda a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO în data de 4 aprilie a acestui an, după ce guvernul președintelui Recep Erdogan a renunțat mai rapid la obiecțiile față de intrarea sa în alianță decât în cazul Suediei.

Ambele țări nordice au renunțat la neutralitatea lor istorică după ce Rusia a atacat Ucraina anul trecut, declanșând cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Citiți și: Summit-ului NATO, între mize uriașe și decizii cruciale. Europarlamentar: „Unda verde dată de Turcia, un pas istoric” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

LIVE UPDATE | Summitul NATO de la Vilnius: Aliații trimit un mesaj „clar” Ucrainei. NATO prezintă planuri regionale de apărare

Ungaria, de acord cu aderarea Suediei la NATO. Szijjarto: Ratificarea tratatului e doar o chestiune tehnică

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Detalii nebănuite despre soția lui Călin Georgescu. Cristela are o meserie total diferită față de...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
”The Apprentice”, filmul care dezvăluie latura controversată a lui Donald Trump, respins de actorii de...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Postul are efecte semnificative în creierul uman, a descoperit un studiu